Patrick Barringer
Patrick Barringer, Försäkringskassan Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Våld ligger bakom sjukskrivningar

Försäkringskassan: Vi ser att våld ligger bakom sjukskrivningar
0:55 min

11 000 sjukskrivningar i landet, har våld i nära relationer som bakomliggande orsak.

– Vi ser många kvinnor som är sjukskrivna där våld är den bakomliggande orsaken, säger Patrick Barringer, chef för Försäkringskassans avdelning för sjukförsäkringar i Skåne Nordost och Blekinge.

– Det här är ett stort problem, säger han.

– Jag tror att vi kan försöka sätta människan i ett helhetsperspektiv för att se vad som ligger bakom sjukskrivningen.

Under 2016 har en kartläggning av det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer gjorts i Nordöstra Skåne. Man har också tittat på hur Försäkringskassan och Region Skåne arbetar och samarbetar.

Ann-Margret Olsson är projektledare för studien och universitetslektor i socialt arbete i Högskolan i Kristianstad och hon säger att man måste bli bättre på att fråga:

– Att fråga om någon är utsatt och sedan kunna ta hand om svaret är viktigt, säger hon.

De 11 000 våldsutsatta är enligt statistik som Socialstyrelsen sammanställt. Att det är rimligt att anta att Försäkringskassan årligen handlägger cirka 11 000 fall gällande sjukskrivning, rehabilitering eller aktivitetsersättning som är relaterade till misshandel, grov kvinnofridskränkning och olaga hot mot kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".