Heliga trefaldighetskyrkan i Kristianstad
Heliga trefaldighetskyrkan i Kristianstad Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

"Vi har inga patienter från Malmö och Helsingborg"

Camilla Wallin: De känner sig väldigt utpekade
3:11 min

Både kyrkan och polisen menar att det är missbrukare som ska besöka mottagningen i närheten som härjar i Trefaldighetskyrkan. Ett påstående som chefen för mottagningen tar kraftigt avstånd från.

- Vi har inga patienter från Malmö, Lund eller Helsingborg, säger Camilla Wallin som är enhetschef för LARO-mottagningen mitt emot kyrkan, och tillägger att det finns flera olika mottagningar i de städerna och inget skäl för patienter att åka till Kristianstad.

Det var i onsdags som Kristianstadsbladet först skrev om problem med folk som slog sönder och förstörde i kyrkan, och till och med onanerade och bajsade där inne. 

Ganska snart uppstod en diskussion på olika websajter om att det var romska tiggare eller nyanlända invandrare, och för att dementera det gick kyrkan ut med en text där de säger att det är en grupp svenska missbrukare från andra skånska städer som ligger bakom. Och kopplade ihop det med den relativt nyöppnade LARO-mottagningen precis i närheten. En LARO-mottagning är en mottagning där missbrukare kan få hjälp mot sitt missbruk genom att under kontrollerade former få andra substanser än t ex heroin.

- Patienterna känner sig påhoppade av en sån generalisering. Alla missbrukare är individer.

Camilla Wallin säger att det är möjligt att de som stökar i kyrkan har missbruksproblem, eller lider av psykiska sjukdom, men menar att de inte går på mottagningen.

- De som väljer att gå på LARO-mottagningen väljer det frivilligt och de har valt det för att ändra sin livssituation och sitt beteende, säger Camilla Wallin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".