Lottning av tävlingsordningen i Vi i femman.
1 av 3
Lottning av tävlingsordningen i Vi i femman. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Kiaby Skola i Kiaby.
2 av 3
Kiaby Skola i Kiaby. Foto: Jenny Johnsson Roos
Alvikenskolan i Bromölla.
3 av 3
Alvikenskolan i Bromölla. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sveriges Radio
#viifemman

Klasserna till Vi i femman 2017 klara

Lottningen av Vi i femmanklasserna: Det är intensivt ända in till final!
3:13 min

Nu är det klart vilka åtta klasser i norra och östra Skåne som kommer att göra upp om att bli P4 Kristianstads lokala vinnare av Vi i femman 2017.

Intresset för Vi i femman är fortsatt stort och i november var många elever i hela landet med i den tuffa uttagningen.

Från Ängelholms kommun så har två klasser gått vidare. Det är Södra Utmarkens skola klass 5B och Rebbelberga skola klass 5B. Även Klippan har två klasser som gått vidare. Bofinkenskolan klass 5D och Snyggatorpsskolan klass 5A.

Övriga fyra klasser som deltar är Finja skola klass 5A, Hässleholms kommun, Smedstorps skola klass 5, Tomelilla, Alvikenskolan klass 5A, Bromölla och Kiaby skola klass 5A, Kristianstads kommun.

Förra året var det för andra året på rad femteklassarna på Viby skola utanför Kristianstad som vann Vi i femman i P4 Kristianstad.

Långkörare

Vi i femman är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Programmet är nu inne på sin 54:a säsong. Det allra första Vi i femman sändes i radio den 11 september 1963, med Berndt Friberg som programledare och ”A swingin’ safari” av Bert Kaempfert som signaturmelodi.

Det som nu väntar för de uttagna femteklasserna i vårens tävling är stenhård träning inför den första lokala kvartsfinalen som sänds den 17 januari, sedan pågår tävlingen under våren. Lokal final sker den 7  februari och kvalprogram till TV-finalerna (4 lag av 25 går vidare) torsdag 9 februari. Det blir sedan fyra finaler i SVT 29-30 mars.

Här har du tävlingsschemat för Vi i femman i P4 Kristianstad

Lokala kvartsfinaler:

17/1:
Alvikenskolan 5A, Bromölla möter Södra Utmarkens skola 5B, Ängelholm

19/1:
Finja skola 5A, Hässleholms kommun möter Smedstorps skola klass 5, Tomelilla

24/1:
Rebbelberga skola 5B, Ängelholm möter Bofinkenskolan 5D, Klippan

26/1:
Snyggatorpsskolan 5A, Klippan möter Kiaby skola 5A, Kristianstads kommun 

Därefter blir det semifinaler 31/1 och 2/2 och lokal final 7/2. Torsdagen den 9 mars är det sedan dags för kvaltävling där de lokala mästarna på 25 lokala kanaler gör upp om vilka fyra lag som tävlar i TV- finalerna, som visas 27-30 mars.

Hade du klarat testet? Testa dig själv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".