Robert Dirksen är rektor på Göingeskolan i Broby.
1 av 2
Robert Dirksen är rektor på Göingeskolan i Broby. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Göingeskolan sedd utifrån.
2 av 2
Göingeskolan i Broby. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Ökad trygghet på Göingeskolan

Rektor: Det har sammansvetsat oss
1:35 min

Ett år efter händelsen på Göingeskolan i Broby, då en 15-årig elev knivskars så svårt att han avled, upplever många att tryggheten på skolan har ökat.

– Efter det som hände blev det att vi pratade mer om det och då blev det mer gemenskap i klassen och det blev tryggare, säger Moa som går i nian på Göingeskolan.

Det var första dagen på vårterminen i år som ett bråk mellan två elever urartade och den ene knivskars så svårt att han senare avled. Tiden efteråt var tuff och skolan fick förstärkning på flera plan. Kyrkan hjälpte till, öppenvården, elevhälsan och äldre ungdomar kallades in som kamratstödjare. Alla elever och lärare fick möjlighet till samtal och att bearbeta det som hänt. Efter detta upplever många att tryggheten på skolan ökade.

– Det kunde ha splittrat och skapat massor av problem, men det gjorde det inte. Det har sammansvetsat oss, säger rektor Robert Dirksen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".