Luciatåg mot Pågatåg.
Luciatåg mot Pågatåg. Foto: Sveriges Radio

Luciatåg mot indraget Pågatåg

Tågpendlare: Skånetrafiken är ni kloka, ska vi i Eslöv att göra!?
0:33 min

I morse gick arga pendlare luciatåg i protest mot Skånetrafikens nya tidtabell.

Det går inte längre att åka pågatåg mellan Teckomatorp och Kävlinge utan resenärerna måste åka en omväg via Eslöv. Resan blir också dyrare när pendlarna nu måste åka genom fler zoner än tidigare.

Detta fick ett gäng pendlare att agera, och protestera. De valde att göra det i formen av ett Luciatåg i morse.

- Vi tänkte lämna in vår protestlista igår, men vi insåg att det var ju ändå Lucia dagen efter...

Först tänkte de lussa för Skånetrafikens ledningsgrupp i Hässleholm, men de ville inte ha uppvaktningen på Luciamorgonen. En av de arga pendlarna är Mats Andersson från Teckomatorp. Så här skriver han på sin Facebook-sida:

"Tanken var först att lussa för ledningsgruppen i Hässleholm, men de tackade nej. Sedan var det tänkt att träffa personal på Skånetrafiken i Lund, men när media började höra av sig till dem så ställde de in. Istället lussade vi för kundcenter-personalen och där hade det satts in väktare för att vi inte skulle... Jag vet inte vad de hade räknat med att vi skulle, men där var i alla fall två väktare som upplyste oss om att vi inte fick stanna till inne på kundcentret utan bara tåga igenom. Vi fick inte heller lämna in petitionen tillsammans, utan bara en av oss. Visst, det kan jag förstå om vi varit 30 personer. Men vi var 6."

Hör en del av den protesterande Luciasången i klippet här ovan - på melodin Hej Tomtegubbar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".