Mats Molt, regional chefsläkare.
Mats Molt, regional chefsläkare. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio Malmö

Få barnmorskor nappar på extrabetalning

Regional chefläkare: Inte i den omfattning som vi behöver
4:32 min

Det saknas fortfarande tio barnmorskor till förlossningen i Malmö, när de nattbarnmorskor som sagt upp sig slutar. Färre än väntat har nappat på 9000 kronor extra i veckan.

– Det är vissa som har tagit några extrapass, men det är inte alls i den omfattningen som vi behöver, säger Mats Molt, regional chefläkare som även leder den krisgrupp som ska säkra förlossningsvården i Malmö efter att 14 nattbarnmorskor sagt upp sig.

Region Skåne har därför vänt sig till bemanningsbolagen, som ska meddela till vilket pris de kan leverera barnmorskor, och ett bemanningsbolag lockar med minst 59 600 kronor i månaden plus natt-OB. Mats Molt betonar att det inte är Region Skåne som satt priset. Samtidigt säger han att erbjudandet på 9000 kronor extra i veckan till regionanställda barnmorskor är minst lika bra.

– Det gäller även till exempel dem som är anställda på BB i Malmö och går över till förlossningen, eller dem som jobbar dag på förlossningen och går över till natt, säger han. 

Med drygt tre veckor kvar hoppas nu Region Skåne att fler anställda ska nappa på erbjudandet eller att bemanningsbolagen ska kunna leverera.

– Det vi behöver nu är tio nya barnmorskor till Malmö för att säkra upp vården, säger Mats Molt.

Om det inte lyckas kommer en katastrofplan att lösas ut. Då handlar det om att beordra barnmorskor från andra verksamheter att arbeta i Malmö för att säkra akutsjukvården.

– Det är det sista alternativet som vi har, men det finns ingen möjlighet att Sveriges tredje största stad inte ska ha en förlossningsverksamhet i paritet med behoven hos befolkningen, säger Mats Molt.

I morgon ska Region Skåne och Vårdförbundet Skåne träffas för att diskutera arbetsvillkoren för nattpersonal efter att ett centralt avtal nu slutits mellan SKL och Vårdförbundet. Vad det kommer att leda till är oklart.

– Skulle det komma något i de förhandlingarna som gör att barnmorskekollektivet känner sig tryggt inför framtiden, så har vi ett annat scenario, säger Mats Molt.

Samtidigt är han medveten om att barnmorskornas förtroende för arbetsgivaren har skadats och säger att det är allvarligt.

– Det är väldigt allvarligt, och det ser vi på situationen vi står i. Det kunde knappast vara värre ur förlossningssynvinkel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".