Lova Bergström, Österlens ridklubb
Lova Bergström, Österlens ridklubb . Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Nyanlända ska lockas till ridsporten

Lova Bergström: "Jag hoppas de här tjejerna vill fortsätta att rida"
3:46 min

På flera håll i Skåne jobbar idrottsföreningar med att inkludera fler i sin verksamhet. Ett exempel är projektet "Hästkraft utan gränser". På Österlens ridklubb hoppas Lova Bergström att projektet ska få fler nyanlända tjejer att hitta till ridskolan.

– Vi kommer att rikta in oss på tjejer, som kommer hit till Sverige med sina familjer, till exempel, så vi kommer att gå ut i skolorna, försöka få tag på tjejer som vill komma hit och vara med hästarna och börja rida, säger Lova Bergström på Österlens ridklubb.

Hästkraft utan gränser drivs av Skånes Ridsportsförbund och ingår i en integrationsatsning inom Skåneidrotten där idrottsföreningar kan söka statliga medel. Charlotte Palmstierna är integrationskonsulent på Skånes Ridsportsförbund och hon hoppas att fler nyanlända genom projektet ska hitta till ridskolorna och pröva på ridsporten.

– Och också känna sig välkomna och bekväma och veta vad det innebär, säger hon.

– Vi ser också en möjlighet för klubbarna att utveckla sin verksamhet och fundera på - är vi öppna för alla? Och kanske hitta nya former av verksamhet som passar flera olika målgrupper.

Österlens ridklubb har precis fått besked om att de fått pengar och efter årsskiftet kan de dra igång, berättar Lova Bergström. Sedan tidigare har klubben erfarenhet av "prova på" för ensamkommande på boenden i området, nu vill de alltså försöka nå fler tjejer med utländsk bakgrund.

Mycket handlar om att träffas, att möta de som brukar hänga i stallet, säger hon.

– Så kommer det att vara lite pyssel, hästkunskap, det kommer att vara hur man tar hand om hästen praktiskt också, och så självklart ridning, det är det de tycker är roligast, alla som kommer hit.

Och vad tänker du kring det här projektet i stort?

Jag hoppas att det ska skapa integration och att de här tjejerna vill fortsätta rida, att de vill fortsätta komma hit, vara i stallet med oss och kan se stallet som den fristad som vi känner som redan är här.

Vill att projektet ska leva vidare

Ett tiotal ridklubbar i Skåne är så här långt intresserade av att vara med, några har hunnit starta projekt. Ett viktigt mål är att det i förlängningen ska bli en varaktig verksamhet, säger Charlotte Palmstierna.

– Att vi ska kunna lägga en bra grund tillsammans som ska kunna leva vidare efter projektet, där man har kunnat ta del av varandras erfarenhet. Att vi har kunnat ta del av den forskning som har gjorts för att skapa den här hållbarheten i det, säger hon.

Även inom ridsportförbundet centralt pågår ett liknande arbete - och där har man kopplat in Susanne Hedenborg, som är professor i idrottsvetenskap på Malmö högskola.

Samverka med skolorna

Hon har tittat på tidigare integrationssatsningar, till exempel genom Handslaget och Idrottslyftet, så att lärdomar därifrån ska följa med - och för att satsningar på integration och inkludering inte ska stanna vid att vara projekt utan bli mer långsiktiga.

– Jag tror att det viktigaste är att det här med "projektifieringen" måste upphöra, att man måste tänka mer långsiktigt. Att man måste hitta samverkan mellan skolor eller med kommunen eller kanske med andra idrotter. Att man måste nå föräldrar. Det verkar vara de viktigaste sakerna, säger Susanne Hedenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".