Ringdans i Gärsnäs skola framför Tomteorkestern.
Ringdans i Gärsnäs skola framför Tomteorkestern. Foto: Malin Rimfors/Sveriges radio

Tomteorkestern bjöd upp till dans

Sångare Lars Nilsson: Vi är efterlängtade av barnen
2:20 min

I Simrishamns kommun lär det finnas barn som inte tycker att det blivit jul på riktigt förrän man har hört Tomteorkesterns spela. I så fall kom julen till Gärsnäs i förmiddags.

I 30 år har Tomteorkestern turnerat runt i juletid. Det är musiklärare från Kulturskolan i Simrishamn som spelar för skolbarnen. Under onsdagen var de på Gärsnäs skola fick i gång ringdans till välbekanta toner.

- Det brukar alltid bli bra fart här i Gärsnäs, säger Lars Nilsson som är sångare i bandet.

Antalet brukar variera men just i dag är de nio stycken i orkestern och bjuder på allt från blåsinstrument till stråkar och trummor.

- Det är inte så ofta som barnen får se klarinett på scenen annars. Blåsinstrument syns nästan aldrig i media, säger Annika Persson som för dagen klätt upp sig i tomteklänning och diadem med svajande renar.

Lars och Annika har tillsammans med Mats Johannesson och Per Åkesson varit med i Tomteorkestern ändå från starten på 70-talet.

- Vi blir lite idoler för en dag. Inte minst här i Gärsnäs, säger Mats innan han sätter sig bakom pianot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".