En stor mängd rör.
I Verköhamnen i Karlskrona lagrades ungefär 4000 rör för byggande av gasledning. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio

Förhandlingar mellan Karlshamn och Ryssland på is

Reporter Andrea Jilder: Det rör sig om mycket pengar för en så liten kommun
4:03 min

Ryssarna vill hyra lagringsplatser för rördelar runt om Östersjön. En aktuell plats är hamnen i Karlshamn men efter att ha fått information från UD vill Karlshamns kommun att hamnbolaget tar det lilla lugna och förhandlingarna med Ryssland har lagts på is.

Det är hamnarna i Slite på Gotland och hamnen i Karlshamn som det varit tal om att Ryssland vill hyra och i förrgår sa regeringen att det är upp till de här kommunerna att bestämma hur de vill göra.

Gotland har preliminärt sagt nej och igår bestämde Karlshamns kommunledning sig för att "frysa förhandlingarna".

Men varför vill man hyra in sig i Sverige?

- Ryssland behöver ett lager för rör runt om Östersjön när man ska bygga den här gasledningen Nord stream 2, säger Andrea Jilder som är reporter på P4 Blekinge och som bevakat detta.

Hur gjorde man förra gången?

- Förra gången hyrde ryssarna in sig i Karlskrona på en ö som heter Verkö. Den ligger en spottloska från den svenska marinbasen så då var man betydligt närmare det som försvaret vill hålla hemligt. Men det var en annan tid då så det upplevdes inte som något problem, säger Andrea Jilder.

Det är nu upp till kommunerna att bestämma hur man vill göra i den här frågan.

- Vi har ju ett kommunalt självstyre i Sverige. Bara för att man är en minister eller regering så kan man inte gå in i en kommun och bestämma hur de ska göra. Så regeringen kan inte ingripa här. Utrikesminister Margot Wallström sa dock igår att detta är något av ett lagligt vakuum. I dessa tider så borde man kanske titta över lagstiftningen och det kommunala självstyret när det gäller frågor som den här som rör rikets säkerhet, säger reporter Andrea Jilder.

I Karlshamn ägs hamnen av ett kommunalt bolag och även om kommunen äger bolaget så har det bolaget en egen styrelse som bestämmer hur man väljer att göra i den här frågan. Nu ligger affären mellan Ryssland och hamnbolaget på is efter att Karlshamns kommun varit på besök hos Utrikesdepartementet och kommunen har gett rådet till hamnbolaget att ta det lilla lugna i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".