Ett vardagsrum där det sitter en en man och ser på tv.
1 av 2
Möblerade lägenheter hyrs tillfälligt ut till nyanlända tills de får ett eget förstahandskontrakt. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En kvinna står utanför en ingång.
2 av 2
Anita Svantesson, chef för boendeenheten i Ängelholm. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Här slipper nyanlända vänta på ett hem

Chef boendeenheten: Hyr ut möblerade lägenheter tillfälligt
1:39 min

I år har man i Ängelholm lyckats fixat bostäder till alla nyanlända i kommunen till skillnad från många andra kommuner som haft problem med den biten.

En av anledningarna till framgången här är att kommunen sedan tidigare förvaltar flertalet möblerade lägenheter som kan hyras ut tillfälligt.

– Vi har sedan tidigare ett inarbetat koncept med att hyra ut möblerade lägenheter tillfälligt. Eftersom vi har gjort det sedan några år tillbaka så har vi en omsättning på de lägenheter som vi har där folk har bott och kommit fram i kö och fått ett eget förstahandskontrakt, säger Anita Svantesson, chef för boendeenheten i Ängelholm.

Tanken är att man i just de här bostäderna ska bo tills man lyckats få ett eget förstahandskontrakt, vilket förmodligen för de flesta kommer att innebära att de kommer att bo cirka 2,5 år innan de kan komma vidare till något eget. Det är nämligen så lång som bostadskön är i Ängelholm.

Men vissa får ett eget förstahandskontrakt långt tidigare, till exempel via privata bostadsbolag. För det är samma regler för nyanlända som för alla andra som vill ha något eget. De får söka och ställa sig i kö, och den som är envis hittar en snabbare väg ibland berättar Anita Svantesson.

I år blev Ängelholms kommun tilldelade 98 nyanlända, det vill säga personer som just fått uppehållstillstånd och som kommunen alltså lyckats ordna bostäder åt.

Men inför nästa år lär det bli tuffare. Eftersom kommunen inte har så många nyanlända som på eget initiativ flyttar hit så kommer fler att bli placerade här nästa år, närmare bestämt 171 personer.

Även om kommunen tror att man kommer att klara det nästa år också, så lär det bli en utmaning. Därför tittar kommunen på fler alternativ än de traditionella bostadsbolagen.

– Det är många som hör av sig och som vill hyra ut en stuga på tomten eller liknande. Vi hoppas att det här med privatpersoner ska ge ringar på vattnet och att andra kommer att haka på, säger hon.

Hon berättar vidare att kommunen eventuellt även får titta på lösningar som paviljonger och villavagnar för att kunna förse alla nyanlända med bostad nästa år.

Khaled Alasadi från Syrien, en av dem nyanlända som blivit med bostad i Ängelholms kommun i år. Han Är mer än glad över att få ha ett eget kök och slippa dela ett litet utrymme med personer han inte känner. Det här är lycka jämfört med tillvaron på asylboendet säger han. Nu kan han laga mat när han vill, och framförallt bjuda hem människor, som till exempel sina svenska grannar på arabiskmat.

– De kommer hit och äter med mig. Vi pratar och umgås, det känns bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".