Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare att få smärtbehandling

Patient: "Det är skandal och på gränsen till dråpförsök"
3:46 min
Camilla Svanström har en utsliten höft och stora ryggproblem. På Aleris i Ängelholm har hon fått hjälp men efter ändringar i Region Skånes ersättning lägger de ner efter årsskiftet. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Camilla Svanström har fått hjälp med sin värk. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio

Närmare hälften av vårdgivare i Skåne som erbjuder behandling mot långvarig smärta i rygg, nacke och axlar, så kallad MMS-behandling, lägger ner sista februari.

Anledningen är framför allt att Region Skåne sänker ersättningen. Bland annat försvinner Aleris ryggrehabilitering i Ängelholm, där 52-åriga Camilla Svanström fått stor hjälp.

– Det har betytt otroligt mycket för mig.

Jag har lärt mig mycket om min kropp och behöver inte vara rädd längre. Det har också inneburit att jag vet vad jag kan göra för att göra det bättre utan att ta mediciner.

– Jag har mycket mindre smärta och värk, sover bättre och är mycket gladare och mer aktiv. Även om det inte är många minuter som jag går ut, så har jag ändå varit i stadsparken och letat Pokémons med min son, säger hon.

Värk dygnet runt

Camilla Svanström bor med sin 12-åriga son utanför Lund och har dels en utsliten höft, dels stora ryggproblem. I början av året skickade hennes läkare henne till vårdföretaget Aleris smärtbehandling, speciellt inriktad på ryggrehabilitering, i Ängelholm. Hon beskriver livet före behandlingen.

– Smärta 24 timmar om dygnet, att alltid gå på rätt stora doser morfin för att överhuvudtaget klara att leva, ta hand om sitt barn och sitt hem. Mörka, mörka tankar, för att man blir ett monster som det är svårt att leva med, säger hon.

Camilla Svanström tillhör de runt 3 500 patienter som varje år de senaste åren fått så kallad MMS-behandling i Skåne på grund av långvariga smärtor i axlar, rygg och nacke.

Inga behandlare i nordväst

Efter sista februari kommer bara 17 av 32 behandlare att finnas kvar, och i nordöstra Skåne till exempel kommer det inte finnas någon alls. De flesta som försvinner gör det för att de inte accepterat Region Skånes sänkning av ersättningen med 25 procent inför i år. Under det här året har de jobbat med den gamla ersättningen, men i februari måste de avveckla.

– Det är väldigt beklagligt att vi måste göra det, men det beror enbart på den kraftiga sänkningen av ersättning, säger Per Nyman, affärsområdeschef för Aleris specialistvård i södra Sverige.

På vilket sätt har ni kunnat hjälpa era patienter?

– Väldigt många har kunnat återgå till ett liv med normal eller kraftigt förbättrad livskvalitet, och väldigt många har sluppit fortsatt sjukskrivning.

Vad är det som har varit unikt med ert koncept?

– Det är att man helt fokuserar på den här typen av patienter och blir väldigt skicklig. Modellen kommer ursprungligen från Holland. Personalen, som har jobbat med det i många år, utvecklar så klart en speciell skicklighet.

För Camilla Svanström var behandlingen hos Aleris räddningen. Två halvdagar i veckan under åtta veckor träffades hon och en grupp andra smärtpatienter för träning varvat med teori.

– Jag märkte väldigt fort en förändring. Jag kunde börja ta på mig strumporna själv och jag kunde böja mig ner.

Det har varit det som har gjort att jag överlevt, för jag har så mycket annan smärta och värk.

Camilla Svanström väntar nu på att få byta ut sin utslitna höftled och är sjukskriven på halvtid från sitt IT-jobb på Ikea i Helsingborg, men tack vare smärtbehandlingen upplever hon att livet ändå återvänt. Hon oroas av att Region Skåne försämrat villkoren för smärtbehandlarna, så att andra kanske inte kommer få samma chans.

Det är skandal och på gränsen till dråpförsök. Man tänker kortsiktigt, när man sparar pengar genom att dra in rehabilitering.

– Man ser inte att det kommer att kosta mer i andra ändan, därför att folk kommer att bli mycket mer sjukskrivna och få psykiska problem av att ha ont jämt. Det kommer att kosta mycket mer, inte bara i pengar utan också i människolidande, säger hon.

Senare i dag svarar Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, på kritiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".