Kostchefen Ingela Dejenfeldt och Kocken Jonny Jepson och hans personal arbetar för mer lokal mat i skolköken
Kostchefen Ingela Dejenfeldt och Kocken Jonny Jepson och hans personal arbetar för mer lokal mat i skolköken Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Skolmaten ska smaka mer Österlen

Kocken Jonny: Vi brinner för lokala råvaror
1:30 min

Fler lokala producenter av råvaror var ett tydligt resultat när Österlenkommunerna upphandlade maten i skolköken för tre år sedan. Nu vill man få in ännu mer lokalproducerad mat.

Det finns strax över 100 kök i Simrishamn, Tomelilla och Ystad som lagar mat till äldreboenden och skolor. När de här tre kommunerna gjorde en gemensam livsmedelsupphandling 2013 blev resultatet fler lokalproducerade råvaror, som kalkon, kyckling och bröd. 

I september nästa år går avtalen med de som levererar råvaror till köken ut, och redan nu börjar arbetet med att få in fler lokala producenter i nästa upphandling. Man har till exempel delat in fler råvaror i separata grupper, för att göra det enklare för lokala producenter att vinna med sitt anbud. Större grossister lämnar nämligen ogärna anbud på små grupper.

- Kalkon, äpplen och raspolja, ger Tomelillas kostchef Ingela Dejenfeldt som exempel på råvaror som de vet produceras lokalt och nu hoppas få in i sina kommunala kök på det här sättet.

Att göra smågrupper av livsmedel är ett sätt - ett annat att ge livsmedelsproducenter möjlighet att leverera bara till en kommun.

- Så slipper de känna att de måste ta alla, utan vilken kommun man känner för.

Det handlar om att hitta sätt att ge små producenter chans att vinna upphandlingen, utan att bryta mot reglerna kring offentlig upphandling. För att nå längre i nästa upphandling har man tittat på andra kommuner och deras upphandlingar för att kunna kopiera positiva exempel.

Jonny Jepson som är kock i skolköket på Kastanjeskolan i Tomelilla uppskattar arbetet som görs.

- Vi i köket brinner ju för lokala råvaror. Sen är det ju barnen som går i skolan här som har föräldrar som är lantbrukare, det är ju ofta deras produkter som kommer in här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".