En man står i ett kök där han just öppnat en kökslucka.
Khaled Alasadi är tacksam över lägenheten som har allt ett hem behöver. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Nu kan han bjuda hem folk

Khaled: Här är det inte många som pratar arabiska
2:56 min

Khaled Alasadi är en av de nyanlända som fått bostad i Ängelholms kommun, en av få kommuner i landet som utan problem lyckats ordna bostad till alla sina flyktingar.

Khaled Alasadi vill lyfta betydelsen av att kunna stå och laga mat i sitt eget kök. Värdet av ett eget kök blev väldigt tydligt för honom under tiden han bodde på asylboendet. Nu tycker han att det till och med är trevligt att stå och diska, och att kunna ställa sig och laga mat när man vill är lycka säger han.

- Efter att jag fick den här lägenheten känner jag mer frid, och nu kan jag också laga mat.

Khaled flydde kriget i Syrien för två år sedan, men har bott i lägenheten i cirka fyra månader. Idag får han dessutom äntligen gå i skolan och läsa svenska, något som han längtade till när han väntade på sitt uppehållstillstånd.

Han är glad att han fått möjligheten att etablera sig i just Ängelholm. För Khaled tror att det har betydelse för hans möjligheter att lära sig svenska.

- Här är det mycket bättre. Jag har hört att de har stora problem i till exempel Malmö och Landskrona. Här är det dessutom inte så många som pratar arabiska eller något annat språk. Men i Malmö är det många som pratar arabiska och därför är det svårare att lära sig svenska där.

Khaled tycker om att bo i ett litet samhälle. Han tycker det är fantastiskt att ha närheten till naturen. Men det kanske allra bästa är kontakten med svenskar. Förutom ett par som bor i samma hus, och som han ibland bjuder hem på arabisk mat så träffar han också svenskar på språkcaféet. Det är uppskattade möten där han få fila på språket.

-När de talar lär jag mig hur man ska prata, säger han.

Lägenheten som Khaled fick flytta in i var  redan möblerad, och nyanlända som får bo i de här lägenheterna som Ängelholms kommun förvaltar får bo kvar tills de får ett eget förstahandskontrakt. Khaled har fått hjälp av en boendestödjare med att ställa sig i den kommunala bostadskön. Enligt honom har han via boendestödjare fått reda på det mesta om hur det svenska samhället fungerar.

- De har visat mig hur man kan betalar sina räkningar, hur man öppnar ett bankkonto, ja allt man behöver lära sig, säger Khaled Alasadi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".