Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Helsingborgs lasarett sänder iväg barn

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 15.27
Fasad CSK Kristianstad
Centralsjukhuset i Kristianstad får ta hand om barn från Helsingborg, där antalet vårdplatser kraftigt minskar. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio

Snart börjar Helsingborgs lasarett hänvisa vissa barn under 15 år som behöver läggas in för vård till Malmö, Lund och Kristianstad.

Dagarna före julafton minskar antalet vårdplatser på Barn- och ungdomsavdelningen i Helsingborg från 18 till 8. Orsaken är att flera barnsjuksköterskor slutar. Rekrytering av ersättare pågår men är inte klar.

- Vi jobbar intensivt med rekrytering av barnsjuksköterskor till Helsingborg och omflyttning av barnpatienter sker i första hand de närmaste månaderna. Förhoppningen är att successivt kunna rekrytera och öppna fler vårdplatser, säger Fredrik Jonsson, biträdande divisionschef Specialiserad närsjukvård och kirurgi Sund i ett pressmeddelande.

Han hoppas att alla barn ska få plats på närmaste akutsjukhus, men man räknar med att det enstaka dagar kan vara fem till sju patienter som behöver transporteras iväg.

Barn mellan 15 och 18 år som behöver läggas in för öronoperation, kirurgi eller ortopedi kommer att beredas plats på vuxenavdelning i Helsingborg. På så sätt räknar man med att kunna avlasta barnavdelningen. Enklare frakturer, där man kan åka hem samma dag, räknar Helsingborg också med att kunna ta hand om.

Däremot kommer barn under 15 år och som behöver läggas in för observation eller operation att hänvisas till andra sjukhus när platserna i Helsingborg inte räcker till. Barn som hänvisas till andra sjukhus kommer att få transport om det behövs.

Neonatalavdelningarna i Skåne har ett väl upparbetat samarbete och hjälps åt med för tidigt födda och sjuka spädbarn. Den rådande sjuksköterskebristen kan framöver och i enstaka fall innebära att Helsingborg även måste hänvisa patienter till andra landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".