Jorden.
1 av 4
Det finns tips för en livsstil med hänsyn till jordens klimat. Foto: Nasa
Julgran.
2 av 4
Här är tipsen för att fira en klimatsmart jul. Foto: Anders Wiklund/TT
My Bejmar läser till lärare i Kristianstad.
3 av 4
My Bejmar läser till lärare i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Jeanette Schlaucher, länsstyrelsen.
4 av 4
Jeanette Schlaucher, länsstyrelsen. Foto: Elinor Strand/Sveriges Radio

Så firar du en klimatsmart jul

Jeanette Schlaucher: Mellandagslagning istället för mellandagsrea
3:48 min

Koldioxidutsläppen från konsumtion, köttätande och resande är stora i december. Det förvärrar globala uppvärmningen men de klimatsmarta tipsen finns.

My Bejmar läser till lärare i Kristianstad, välkomnar klimattips och vill själv lära ut dem till sina elever.

– Det ligger mig varmt om hjärtat. Jag håller på att bli lärare i biologi och naturkunskap. Så det är miljön som fått mig att hoppa in på detta spåret att börja plugga här i Kristianstad. Jag tycker att det finns för lite ungdomar som tänker på miljön och för få som har insikt, säger hon.

Några som har tipsen för en klimatsmart livsstil är Länsstyrelsen i Skåne. Jeanette Schlaucher är enhetschef och delar med sig av hur julfirandet kan bli miljövänligare.

– Det är tid av mycket konsumtion av resor, mat och prylar. Så det finns möjlighet till eftertanke kring sin klimatpåverkan. Det handlar om hur vi transporterar oss, äter och hanterar vårt boende. Och sedan är det också viktigt hur vi konsumerar, säger hon.

Speciellt mejeriprodukter och kött orsakar utsläpp av växthusgaser. Därför finns det alternativ för den som vill tänka på både sin egen hälsa och planetens miljö.

– När vi väljer kött ska vi göra det omsorg. Svenskt, närproducerat, ekologiskt naturbeteskött. Man kan också ha mer vegetariskt på julbordet. Det finns lokala, ekologiska ölsorter. Sill kan vi äta med gott samvete och annan miljömärkt fisk. Ålen är utrotningshotad så den ska vi inte äta.

Jeanette Schlaucher ger också rådet att överväga resor och köpvanor.

– Man kan ta tåget i stället för flyget till släkten. Man kanske kan cykla till glöggfesten. Man kan tänka på att använda en svensk gran, som har mindre miljöpåverkan. Vi kan tänka på att återvinna värmeljusens aluminiumbehållare.

Jeanette Schlaucher har några olika saker att tänka på när det gäller julklapparna.

– Hellre en väl vald julklapp än många som köps i hast och kastas. Många har mycket prylar. Då kanske en upplevelse av teater, bio eller annan kulturhändelse kan vara välkommet. Man kan ge bort en etisk julklapp, det vill säga ett gåvokort från en förening som arbetar humanitärt. Man skulle också kunna ge av sin egen tid, till exempel ställa upp med barnpassning. För att minska avfallsmängderna kan man handla second hand. En kollega till mig gör någonting som hon kallar mellandagslagning i stället för att gå på mellandagsrean. Då lagar hon kläder och ser till att de får ett längre liv. Det är ett annat tips.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".