Chefsåklagare Pär Andersson
Chefsåklagare Pär Andersson var åklagare i målet mot dagispedofilen i Kristianstad. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Svårt att hindra privata mobiler på förskolan

Åklagare: Ett förbud skulle kunna gjort att vi inte hade bevis.
0:18 min

Minska ensamarbetet, se till att det är insyn i skötrummen och ha regler omkring användandet av privata mobiltelefoner. Det är några av de saker som diskuterats efter pedofilskandalen i Kristianstad.

Ska förskolepersonal kunna ha sin privata mobil med sig under arbetsdagen?

Frågan blev aktuell i samband med att dagispedofilen i Kristianstad avslöjades med barnpornografiska bilder som han tagit med sin telefon på förskolan.

Slutsatsen i en utredning som skolchefer i Kristianstad kommun gjorde blev att varje förskola åtminstone måste ta ett medvetet beslut - genom att upprätta en mobilpolicy.

Vår undersökning visar att fyra av Kristianstads sex grannkommuner har en policy som begränsar användandet av mobiltelefoner, men man upplever att regeln är mycket svår att efterleva.

Enligt åklagare Pär Andersson skulle ett mobilförbud inte heller hindra att det händer igen:

– Det här kommer att hända igen, säger han.

– Frågan är om ett förbud hade hindrat brottet att utföras, eller om det bara gjort att vi inte hade bevisning och kunnat utreda brotten och lagföra honom för det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".