Mikael Olenmark Dessalles
Mikael Olenmark Dessalles Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Vill komplettera ålen med afrikansk mal

Fiskuppfödaren: Vi har valt att använda oss av ett traditionellt ålrökeri
5:19 min

Företaget Gårdsfisk utanför Kristianstad har skapat en produkt som de hoppas ska kunna bli den nya klassikern på julbordet. En rökt fisk som påminner om ål.

Fisken som det handlar om heter Clarias och föds just nu upp i stora kar i en lada utanför Tollarp. Vid mogen ålder slaktas de och körs till ett ålrökeri i Blekinge. Väl på andra sidan länsgränsen förädlas den till den slutprodukt som Mikael Olenmark Dessalles och hans kollega Johan Ljungquist på Gårdsfisk hoppas ska kunna bli ett komplement till den rökta ål som dyker upp på flera julbord i dagarna.

– Vi vill erbjuda något som är hållbart odlat och inte påverkar vilda fiskbestånd,

Ålen är akut utrotningshotad och enligt Naturskyddsföreningen har mer än 99 procent av den glasål som tidigare funnits vid Europas kuster försvunnit sedan 1950. Detta var en av drivkrafterna när Mikael Olenmark Dessalles och Johan Ljungquist tog fram sin nya produkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".