En kvinna sitter i en soffa och slår in paket.
Jessica Wendel kommer att se till så att det finns julklappar till alla. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Alla som vill fira en lantlig jul får komma hit

Jessica: Ingen ska behöva fira jul ensam
1:27 min

För andra året i rad bjuder Jessica Wendel från Tyringe bjuder hem människor till familjens gård så att de kan få fira en lantlig jul, många av dem som kommer har inte råd att fira jul, eller är ensamma.

Det är många skåningar som hört av sig, även om alla kanske inte erkänner att de är ensamma, eller har ont om pengar.

– Jag tror att rädslan är stor att erkänna att man kanske inte har råd att fira och att man är ensam. När de ringer är de oftast lite blyga och vågar liksom inte prata om varför de ringer. Men då brukar jag berätta lite om djuren och att vi ska ha julfirande här och att de är hjärtligt välkomna om de vill, säger Jessica Wendel.

Jessica bor tillsammans med sin familj på en gård strax utanför Laholm sedan några år tillbaks. Här har de mycket djur, något som brukar uppskattas av gästerna på julafton. På gården finns till och med minigrisar som kan sitta fint om man ber dem. Och naturligtvis finns här även hästar, så de gäster som vill dra sig undan en stund kan gå till stallet.

Inlägget som Jessica bland annat lagt ut på olika facebooksidor har delats flitigt vilket har märkts i den respons hon fått. I år är det nämligen ännu fler som hört av sig jämfört med året innan. Så här förklarar Jessica själv det stora intresset.

– Det har spridit sig via de som var här förra året, som berättat vidare hur trevligt det var här hos oss, säger hon.

Men hur kommer det sig att du gör det här, bjuder hem främlingar på julafton?

– Jag har själv haft det jättetufft och varit ensam en jul, och det var en jul förmycket. Därför bestämde jag den kvällen, när Kalle Anka gick att jag aldrig mer skulle vara ensam igen, och ingen annan ska heller behöva vara det...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".