Hörapparat
Hörapparat Foto: Susan Walsh/TT

Region Skåne försvarar kritiserat system

Regionpolitikern: Vi är fortfarande positiva till att det finns en valfrihet
0:34 min

Socialstyrelsen kritiserade idag Region Skåne för att deras system med fritt val för den som behöver hörapparat. Region Skåne står fast vid modellen.

Region Skåne menar att systemet med fritt val för den som behöver hörapparat är viktigt för användarnas valfrihet. Samtidigt medges att det kan uppstå problem i och med att audionomerna som tillhandahåller hörapparaterna är tätt sammankopplade med tillverkarna. Detta kan leda till att användarna påverkas att köpa en dyrare hörapparat än vad de egentligen behöver. Från Region Skåne menar man att det då är viktigt att användare själva gör regionen uppmärksamma i de fall systemet missbrukas.

– Vi tror att människor går allt mer mot att vilja styra själva hur deras vardag ser ut och vilka hjälpmedel eller produkter man använder när man lever sitt liv,

För att försäkra sig om att systemet inte missbrukas har Region Skåne bestämt att audionomerna måste informera användarna av hörapparater om de alternativ som regionen erbjuder.

– Vi såg tidigt till att man var tvungen att ta fram ett skriftligt underlag till patienten på att man hade blivit informerad om hur det här gick till, alltså att det alltid fanns ett sortiment inom regionen som var valbart,
säger Kjell Stjernholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".