Fredrik Lundwall, tränare flickor födda 07 i Ängelholms FF.
Fredrik Lundwall, tränare flickor födda 07 i Ängelholms FF. Foto: Sveriges Radio

Toppolitiker lovar att rädda ungdomsfotbollen

Förälder: "Man har riskerat ungdomsverksamheten för elitsatsningen"
3:52 min

Fotbollsklubben Ängelholms FF står på randen till konkurs. Styrelsen anklagar kommunledningen för att svika klubben när man säger nej till ett miljonstöd.

Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lars Nyander, säger att klubben bär ansvar för en elitsatsning som gick snett.

– Oavsett idrott, kan vi inte gå in och täcka elitsatsningar som gått fel eller där det finns ett skuldkapital. Vi stöttar barn- och ungdomsverksamheten och de inte de som står bakom skulderna.

Enligt Mikael Modig, styrelseledamot i Ängelholms FF, lovade kommunen att ställa upp med en miljon för att undvika konkurs. Men motprestationen från ÄFF var att klubben själv skulle dra in så mycket pengar från annat håll att man blev skuldfri.

- Vi hade fått ihop två miljoner, men för att aktivera dem behövde vi svart på vitt från kommunen att de ställde upp med en miljon i går. Efter handslaget och löftet om att vi skulle få en framtidsmiljon den dag vi är skuldfria, det betydde att jag kunde aktivera de två miljoner vi redan har fått in. Utan framtidsmiljonen kan jag inte aktivera dem. Jag är väldigt besviken, säger Mikael Modig.

Lars Nyander säger att kommunen hoppas kunna stötta ungdoms- och breddidrotten i en nybildad förening. Tills en sådan är på plats ska man ordna med utrustning och planer. Men man har krävt att klubben ska starta ytterligare en förening. På det sättet skulle ungdomsverksamheten kunna skiljas ut, vilket underlättat för kommunen att ge ett riktat stöd dit. Ängelholms FF ansökte om att bilda en ny förening först i onsdags.

Mikael Modig säger att klubben inte motsätter sig en uppdelning i två föreningar.

– Kommunen vet att det är på plats nu. Efter nyår tar vi nya tag, förhoppningsvis med ÄFF som klubb annars hittar vi andra alternativ.

Fredrik Lundwall, förälder och tränare för flickor födda -07, är besviken över att elitsatsningen drabbar alla i föreningen.

– Det är ungdomsverksamheten som drabbas. Vad händer med vårt lag? Vi ska spela cup den 5 januari. Hoppas vi kan göra det. Klubben har riskerat ungdomsverksamheten för elitsatsningen. Så känns det i alla fall. Det är jättetråkigt. Och fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".