Högt vattenstånd i Helsingborg efter stormen Gorm
Så här såg det ut i Helsingborg efter stormen Gorm. Foto: Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio

Varning för Annandagsstorm utfärdad

SMHI: Det blir stormbyar på måndag kväll.
0:28 min

Ett oväder är på väg in över landet, och kommer även in över Skåne. Nu går SMHI ut med en klass 2-varning.

SMHI har nu gått ut med en klass 2 varning för stormbyar.

Det gäller sent måndag kväll och natt till tisdag och kommer att innebära västliga eller sydvästliga stormbyar, 25-29 m/s. Vinden avtar alltmer under natt till tisdag samtidigt som vinden vrider till nordväst. Till tisdag morgon har stormbyarna avtagit helt.

Definitionen av klass 2 är: Vindbyar på minst 25 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i

Ovädret började i  Norge där bland annat fjällvägar stängts av och fartyg som trafikerar hurtigruten blivit kvar i hamn de senaste dagarna på grund av det kraftiga lågtrycket som ligger över Norska havet.

Enligt de senaste väderprognoserna är ovädret nu på väg i sydostlig riktning, in över de västra och södra delarna av Sverige. Västra Götaland, Halland, Blekinge, Skåne väntas till att drabbas hårdast.

– Det kommer att bli ordentligt blåsigt, stormbyar på ungefär 25 sekundmeter kommer att komma till Skåne, säger Marie Staerk, vakthavande meteorolog på SMHI:

–  Prognosen är att det ser ut att bli värst på måndag kväll, natten mot tisdag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".