Akuthiss på CSK
1 av 2
Akuthiss på CSK Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 2
Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Vinterkräksjukan har drabbat CSK

Vinterkräksjukan härjar på Centralsjukhuset i Kristianstad och patienter har fått isoleras.

Flera avdelningar, där svårt sjuka patienter ligger, ska nu också ha drabbats av magsjuka med bland annat kräkningar.

– Just nu har vi mycket stränga hygienrutiner och har isolerat de av våra patienter som drabbats, säger en sjuksköterska på CSK till Lokaltidningen.

Sjukhuset ska vara förberett på att helt isolera vissa sjukhusavdelningar om det skulle behövas. Vinterkräksjukan, som orsakas av calicivirus, kan också förvärra tillståndet för redan svårt sjuka patienter.

Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Ett annat tips är att använda pappershanddukar på offentliga toaletter, eftersom tyghanddukar ökar risken för smittspridning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".