Centralsjukhuset Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
1 av 2
Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Högrisksäsongen utmanar sjukvården

Stefan Nilsson, medicinkliniken: Man måste ha en hög beredskap den här tiden
1:16 min

Nu är det högrisksäsong för influensa och vinterkräksjuka. Två patienter är isolerade i Kristianstad men sjukhuset uppger att det är en normalsäsong.

– Vi har ett normalläge på Centralsjukhuset i Kristianstad idag. Vi har två calicifall och de är isolerade i en sal för två personer. Vi har haft en normalsäsong, varken mer eller mindre. Vi hade ett utbrott av vinterkräksjuka i början av december men det gick ganska snabbt över, säger Stefan Nilsson, som är verksamhetschef på medicinkliniken.

För att förhindra smittspridning på sjukhuset har vården rutiner för hygien och för att upptäcka och isolera patienter med till exempel influensa eller caliciviruset vinterkräksjuka. Under högrisksäsongen kan det nämligen när som helst ske ett utbrott.

– Man måste ha en hög beredskap vid den här tiden av året för att det här kan slå till. Det är ofta så när man får ett utbrott av calici eller influensa att även vår personal blir smittad så man får dubbla effekter. Dels har vi många patienter som blir dåliga och dels har vi många ur personalen som blir sjuka. Det kan bli ett besvärligt läge för oss men vi har planer för detta som testas av och till. Här är en god beredskap, säger Stefan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".