Julsopor
Thomas Svensson och Torbjörn Palmqvist på Renhållningen Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

De tar hand om ditt julskräp

Thomas Svensson: En del är slarviga
1:08 min

Idag är den första sophämtningsdagen efter julhelgen och renhållningsarbetarna i Kristianstad får jobba över för att hinna tömma alla fulla soptunnor.

– Det är ju ofta såhär i juletid att det blir extra mycket sopor. Både presentpapper och mycket förpackningar, säger Torbjörn Palmqvist som har varit ute med sopbilen sen klockan sex i morse.

Tillsammans med kollegan Thomas Svensson betar han av hushållssoporna längs villorna på Gamlegården i Kristianstad.

Thomas Svensson som kört sopbil i snart 30 år har märkt att mängden skräp tycks öka för varje jul. Och när julklappspaketen inte viks ihop ordentligt blir det lätt bli överfullt i soprummen.

De slänger hela lådor i tunnorna och det blir fullt direkt om de inte trampar sönder dem först. En del är slarviga, de bara hivar det rakt in.

I tur och ordning tömmer de dem gröna soptunnorna i bilen som tuggar i sig resterna från julhelgen. Men det gäller att ha ögonen öppna, om det till exempel kommer plast bland matavfallet klarar sopbilen inte att processa det. Och för den som råkar slänga ljusstaken bland julmaten kan det få konsekvenser.

– Men vi ser ju vilka som sorterar fel då får de en extra räkning. Det blir det böter, säger Thomas Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".