Tivolibadet
Tivolibadet i Kristianstad. Foto: Per Engström/Sveriges Radio

Kristianstad stämmer och vräker Friskvårdshuset

Charlotta Mjellander, chefsjurist: Friskvårdshuset ska förpliktas att avflytta
0:51 min

Nu stämmer Kristianstads kommun Friskvårdshuset på 2,7 miljoner kronor och kräver att det privata gymföretaget ska vräkas från Tivolibadets lokaler.

Det var i höstas som Kristianstads folkvalda revisorer kritiserade Friskvårdshusets miljonrabatt på hyran i kommunala Tivolibadets lokaler. Kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell avskedades för att under flera år efterskänkt hyra till det privata gymföretaget, totalt 2,4 miljoner kronor.

Kommunen beslutade att kräva tillbaka pengarna från bolaget. Sista chansen för gymmet att betala var på tisdagen.

När tidsfristen gått ut har ännu inga pengar betalats. Kommunen vände sig därför på onsdagen till Kristianstads tingsrätt och stämde företaget på 2,7 miljoner kronor plus hyran för årets fjärde kvartal. Kommunen stämmer även företaget på framtida hyror fram till att gymmet blir avhyst från Tivolibadets lokaler.

– Om kommunen får rätt finns det yrkanden på dels infriande av kraven om hyresbeloppen och dels krav på att Friskvårdshuset ska förpliktas att avflytta från lokalen, säger Charlotta Mjellander, som är chefsjurist på Kristianstads kommun.

Friskvårdshusets ägare har bestridit kraven och säger till P4 Kristianstad att företaget har skrivit på ett avtal om att driva gymmet fram till 2026, att de fick ett muntligt löfte om hyresrabatt och att det nu är upp till tingsrätten att avgöra tvisten.

– Vi har ett muntligt avtal, för oss är det självklart det som gäller, säger Peter Ohlsson, ägare till Peter & Richard Träning AB som driver Friskvårdshuset.

Om tvisten slutar med att tingsrätten avgör till Friskvårdshusets fördel blir det ingen vräkning.

– Om Friskvårdshuset får rätt har ju kommunen då inte den rätt som kommunen absolut anser sig ha enligt hyresavtalet på att få betalt, säger Charlotta Mjellander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".