Man ser två händer som håller i en diabetesspruta som tas en mage.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Mobilapp ska underlätta diabetesvård

Mobila tjänster ska hjälpa diabetiker i Blekinge i kommunikationen med sjukvården framöver.

Med en mobilapp skulle till exempel patienten kunna skicka information om sitt blodsocker och få tips och råd direkt i telefonen. 

Det är Blekinge Tekniska Högskola och landstinget som utreder hur diabetesvården kan underlättas med hjälp av olika mobila tjänster, framför allt en mobilapp.

– Det här tror jag är framtiden. Att man kan hitta stöd som underlättar kommunikationen och tar bort onödiga sjukbesök så att man istället kan bevaka värden på distans, säger projektledaren Sara Eriksén till SVT nyheter Blekinge.

Diabetessjuksköterskan Lina Ishav är positiv.   

- Att kunna ge dem tips och råd enkelt genom att kunna svara via sms eller via appen hade ju varit smidigt för både oss och patienten, säger hon.

Kent Pettersson har haft diabetes i 52 år och han tror att man snart kommer att få blodsockermätning som inte behöver innebära stick i fingret för att få fram blod, utan att mätningen kan ske utanpå kroppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".