Bilar på en gata i Halmstad.
1 av 2
Skåne går mot nybilsrekord. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Billaddare hos Geab i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 2
Men för få bilar som säljs är miljöklassade, enligt kritiker. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Skåne går mot nybilsrekord

I Skåne, precis som i övriga landet, väntar nybilsrekord i år med högre försäljning än tidigare. Men det finns kritik om att det är för få miljöbilar.

De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån (SCB) gäller november och visar att fler än 46 000 bilar sålts i länet hittills i år, vilket är en ökning från samma period 2015.

Hur stort nybilsrekordet blir i Skåne och Sverige står klart när de definitiva siffrorna kommer efter årsskiftet. En kritik mot rekordförsäljningen, från tankesmedjan Fores, är att för få fordon är miljöbilar.

Bilförsäljning

46 129 bilar nyregistrerades i Skåne under årets elva första månader. Det var en ökning från 42 653 under samma period 2015. Helåret 2015 nyregistrerades 46 958 bilar i länet och den siffran väntas bli omsprungen när de definitiva siffrorna för helåret 2016 presenteras i början av januari.
Källa: SCB

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".