Pater Johan Lindén vid katolska kyrkan i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 2
Pater Johan Lindén i Lund. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Påven vandrar till Lunds domkyrka 31 oktober. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
2 av 2
Påven vandrar till Lunds domkyrka 31 oktober. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Katolska kyrkan växer efter påvens besök

"Stort och starkt intryck"
2:35 min

Påven Franciskus besök i Skåne i höstas blev en stor framgång för den katolska kyrkan i Sverige.

Den stora uppmärksamheten kring påvebesöket 31 oktober-1 november har lett till att många människor sökt sig till katolska kyrkan, speciellt i Skåne.

Och i Lund ska svenska kyrkan och katolska kyrkan fira vesper, aftonbön, tillsammans, säger pater Johan Lindén i den katolska församlingen.

– Från och med 21 januari kommer vi att fira aftonbön tillsammans med domkyrkoförsamlingen varannan vecka. Det är något helt nytt.

– Jag tror också att katolska kyrkan utanför Sveriges gränser har fått upp ögonen för att det finns katoliker i Sverige. Man har sagt mig att man kommer att be på svenska under julnattmässan i Peterskyrkan.

Kristina Hellner är kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift:

– Det är fler människor som dyker upp på söndagsmässorna, man ser lite nya ansikten, man har också känslan av att katoliker som inte varit så aktiva tidigare nu närmar sig kyrkan lite sakteliga igen.

– Och många berättar att det är en större glädje i församlingarna och att man pratar fortfarande om påvens besök, så det har gjort ett väldigt stort och starkt intryck bland katoliker i Sverige, säger Kristina Hellner.

Största effekten av de 26 timmarna i Sverige märker man i Skåne, i de två städer påven besökte, förklarar Kristina Hellner.

Det märks påtagligt, just i Lund och Malmö, att det är betydligt fler som anmäler sig till våra utbildningar där man får lära sig mer om katolicismen.

– Det är också många fler som vill komma på studiebesök. Våra präster och ordenssystrar, som rör sig ute på stan, berättar att det kommer fram okända människor till dem och vill prata och är intresserade, säger Kristina Hellner.

Johan Lindén, katolsk pater i Lund, pekar på en effekt till - ökat samarbete med svenska kyrkan.

– Det är inte bara katolska kyrkan som upplever medvind, utan jag skulle säga att det ekumeniska arbetet på lokalplanet har tagit flera rejäla kliv framåt.

Vi står här i er stora kyrkosal, har ni plats för fler här?

– Nej, det har vi inte. Här är fullt varje söndag. I väntan på att bygga ut får vi helt enkelt fira fler mässor, och det gör vi.

Men exakt hur många svenskar som faktiskt konverterar och blir katoliker vet ingen idag, säger Kristina Hellner. För konverterar är inget man gör från en dag till en annan.

- Det kan ta mellan ett och två år, tills man är klar och redo att konvertera.

Så vad det här betyder för antalet nya medlemmar i den svenska katolska kyrkan, det kan man inte veta förrän om några år.

– Nej, precis, det stämmer, säger Kristina Hellner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".