Många passerar förbi för att bevittna ödeläggelsen efter branden i SImrishamn.
1 av 2
Många passerar förbi för att bevittna ödeläggelsen efter branden i SImrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sverigesradio
Inget gick att rädda från branden i Simrishamn.
2 av 2
Inget gick att rädda från branden i Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Många frågor och ilska efter branden

Reporter: Många känner ilska
0:59 min

Polisen har fortfarande inte gripit någon för branden i Simrishamn för en vecka sedan. Kvarteret i gamla stan som innehöll flera olika småföretag och verksamheter är totalt nedbrunnet, men området är ändå välbesökt.

Det var tidigt på morgonen till torsdag för en vecka sedan som branden startade. Tio personer fick evakueras och det slutade med att ett helt kvarter i Simrishamns gamla stad ödelades.

I dag, en vecka senare, står en enstaka tegelvägg upp i de utbrända resterna av husen och en strid ström av gående och bilar passerar för att titta på ödeläggelsen.

Polisen är säkra på att branden var anlagd och arbetar nu med att få fram misstänkta. Vittnesuppgifter på att tre personer sprang från platsen strax innan branden startade betraktas som trovärdiga.

Flera verksamheter påverkades av branden, men elektronikaffären som är en del av Elon-kedjen har redan hittat nya lokaler i Simrishamn och arbetar för att kunna öppna igen redan nästa vecka.

För många andra är det mer ovisst. En lampaffär, som drivits som en familjeföretag i 30 år, förlorade lager, verkstad och kontor på totalt 250 kvadratmeter. Nu har de webshopen, som är deras huvudsakliga inkomstkälla, stängd eftersom allt de skulle sälja brunnit upp. Tankar kring försäkringar, lokaler och framtid blandas med ilska över att någon sannolikt gjort detta med flit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".