Med veckans skolstart väntas spridningen av influensan ta fart. Arkivbild: Jonas Ekström/TT.
Många som drabbas kontaktar aldrig sjukvården och förblir ett mörkertal. Foto: Arkivbild: Jonas Ekström/TT.

Vaccin ingen garanti mot influensa

Läkare: Det finns alltid en osäkerhet
1:08 min

Årets influensa kom tidigare än väntat och efter jul har allt fler insjuknat. Men inte ens de som har vaccinerat sig är helt skyddade.

– Det finns alltid en osäkerhet, vissa år träffar det riktigt bra och vissa år blir det lite sämre. Men så här långt verkar det träffa rätt, säger smittskyddsläkaren Per Hagstam.

Men en som tvivlar på träffsäkerheten är 65-årige Britt-Marie Norelius i Simrishamn. Hon vaccinerade sig tidigt men trots det blev hon sjuk och har haft feber och varit utslagen i två veckor. Hon menar att det borde göras en bättre utvärdering av hur det gick för de som vaccinerat sig.

De frågar aldrig hur man mår efter att ha fått vaccin, om man fått influensa. Hur svårt kan det vara att ta reda på om vi träffade rätt med årets vaccin eller inte?

Per Hagstam håller med om att det är viktigt att utvärdera vaccinets verkan och att de influensapatienter som registreras bara är toppen av ett isberg. Men för att kunna göra en större undersökning krävs det provtagning för att vara säker på att det är just influensa.

– Det är resurskrävande att följa personer över flera månader och ta prov när de insjuknat.Det görs på olika håll men det är inget man gör rutinmässigt, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".