Berne Andersson
Redan i dag tog Berne Andersson ett litet provbad och bedömde vattentemperaturen till fyra eller fem grader Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio

Stormen Urd stoppar inte nyårsbadarna i Ängelholm

-Kommunen har varit fantastisk, säger Nyårsdoppsgeneralen
0:30 min

Trots att stranden vid Klitterhus såg ut som ett slagfält för några dagar sedan är där nu uppstädat och fritt fram för nyårsbadarna.

Det är 18 år sedan traditionen med Nyårsdoppet på nyårsdagen infördes och trots stormen Urds härjningar väntar sig Nyårsdoppsgeneralen Berne Andersson att många badande ställer upp.

- Jag tror på cirka 65 badande och en publik på uppemot 900 personer, säger Berne Andersson. Kommunen har varit fantastisk och gjort ett jättejobb med att städa bort allt bråtet efter stormen.

Även om vinden ökar, tror han inte att det finns någon risk för att bräder och andra lösa föremål ska skada de badande.

- Nej, det flesta har skor och strumpor på sig så det ska nog gå bra.

Nyårsdoppet har blivit en folkfest i Ängelholm som drar stora åskådarskaror. Det är inte bara chansen att få se huttrande badare som lockar utan också att Nyårsdoppet är en utklädningstävling där de badande har en massa fantasifulla kostymer.

- I fjol var jag utklädd till Kristian II med anledning av Ängelholms 500-årsjubileum, men vad jag ska vara utklädd till i år har jag inte riktigt bestämt, säger Berne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".