mobiltelefon
1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Erling Andersson, trafikpolischef i Skåne. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
2 av 2
Erling Andersson, trafikpolischef i Skåne. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Malmö

Tre fällande domar – på tre år

"Om det ska vara förbjudet, så måste det vara helt förbjudet"
1:27 min

I december 2013 blev det förbjudet att använda mobiltelefonen i bilen, om det påverkade körningen negativt. I Malmö har lagen genererat endast tre fällande domar på tre år.

Erling Andersson, tidigare trafikpolischef i Skåne, är inte förvånad.

– Syftet med lagen är naturligtvis god och de flesta följer den lagen som finns. Det är däremot väldigt svårt att övervaka en sådan här lag och bevisa brott, säger han.

Sedan december 2013 har det i Malmö väckts fyra åtal mot förare som använt mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning under tiden de kört bil på ett sätt som påverkat deras körning negativt. Det visar uppgifter som Åklagarmyndigheten tagit fram åt Sveriges Radio.

Tre av de åtalade har dömts för brottet, samtliga till böter. Ett av fallen rör en man från Arlöv som körde förbi och filmade en trafikolycka med sin mobiltelefon. Detta sågs av en polis som noterade att mannen körde oerhört långsamt och påverkade det naturliga trafikflödet. Mannen dömdes senare till 1500 kronor i böter.

I samtliga europeiska länder, förutom då Sverige, är det idag förbjudet att prata i mobiltelefon under körning, om man inte använder handsfree. Men enligt Erling Andersson, som numera arbetar som verksamhetsutvecklare på polisen, är ett krav på handsfree inte lösningen.

– Om det ska vara förbjudet, så måste det vara helt förbjudet. Handsfree eller inte handsfree är av underordnad betydelse, tycker jag, och det tycker även vissa forskare. Man hävdar att det är själva samtalet som tar så mycket uppmärksamhet och att det är det som påverkar körningen mer än att hålla i själva telefonluren, säger Erling Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".