Färre brott på nätet med mer kunskap

3:18 min

Brottsofferjouren ska bli bättre på att ge stöd till unga som blivit utsatta för brott på nätet. Därför har man nu heltidsanställt en person som bara kommer att arbeta med frågor som rör unga.

Enligt Ella, som är samordnare på Brottsofferjouren i Ängelholm innebär den nya tjänsten att hon och hennes kollegor kan få vägledning när det gäller att ge stöd till unga som drabbas.

– Det som är viktigt med det här är att vi som sitter som samordnare får kunskap så att vi kan hjälpa dem som blir utsatta på bästa sätt, säger hon.

Får man skriva vad som helst på nätet, och kan man lägga ut vilka bilder som helst? Och när blir det man skriver ett brott? Gråzonerna är många på nätet, och eftersom de flest unga idag umgås här så vill man på Brottsofferjouren Sverige göra de här gråzonerna lite mer svartvita. Och göra unga medvetna om att ett brott till exempel kan vara att sprida osanna uppgifter, eller att förnedra någon. Att öka medvetenheten hos alla är viktigt menar Ella som av säkerhetsskäl inte vill gå ut med sitt efternamn.

– Den här utvecklingen är viktig så att vi lär oss att förstå, dels den som begår brottet, att personen begriper att det inte är okej, att det är olagligt. Och att den som utsätts för det får veta att just det där går att anmäla, säger hon.

Brottsofferjouren är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, anhöriga och vittnen. Här har man nu alltså heltidsanställt en person som bara ska arbeta med de här frågorna. Olle Cox är den som fått tjänsten som verksamhetsutvecklare för barn och unga, och han anser att det är viktigt att också fokusera på de vuxna för att få trygga barn och ungdomar på nätet.

– Testa själv, och var nyfiken på det som intresserar dem, för har du kunskap så kommer de att vända sig till dig när det uppstår något. Det är också viktigt att prata om hur vi är mot varandra, på skolgården, på nätet och på träningen. Och var en bra förebild, tänk på vad du själv gillar och delar, säger Olle Cox.

Men det där med att ställa frågor och prata om något som man egentligen inte har så stor koll på är lättare sagt än gjort, det tycker Maria Wisinger som är mamma till 2 barn, en tonåring och så Ella som är 12 år. Hon är med när vi träffas. 

– Jag tror att det finns mycket som jag inte har koll på, även om jag försöker fråga. Det finns säkert grejer som jag borde vara orolig över, men som jag inte vet om, säger Maria.

Både Maria och Ella tycker det är bra att Brottsofferjouren satsar på kompetens för att öka kunskapen om ungas liv på nätet, och de hoppas framförallt att gränsen för vad som är brottsligt bli tydligare för både vuxna och barn. För den gränsen är de själva osäkra på.

– Det tolkas olika, så det är inte lätt att vara säker på det, säger Maria.

Tänker de i din ålder på att vissa saker ibland faktiskt skulle kunna anmälas och räknas som ett brott?

– Nej, jag tror inte att ungdomar tänker på det. De lägger bara ut utan att tänka, säger Ella.