Pär Palmgren framför kommunhuset i Hässleholm.
Pär Palmgren blir Hässleholms starke man - igen. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Nytt styre i Hässleholm med Palmgren i spetsen

4:39 min

Under en paus i måndagens fullmäktigemöte gjorde alliansen, Sverigedemokraterna och Folkets väl upp om ordförandeposterna i kommunens nämnder.

 – Jag sprang mellan olika personer i korridoren. Vi samlades på ett ställe och Sverigedemokraterna på ett annat. Jag försökte klara ut vad tänker de, säger Pär Palmgren.

Till slut landade man i att Alliansen stödde SD:s anspråk på posterna som vice ordförande och SD och Folkets väl stödde därmed alliansens anspråk på ordförandeskapet i nämnderna. Men något formellt samarbete mellan Alliansen, SD och Folkets väl framöver finns inte. 

Kommunstyrelsens nye ordförande blev därmed som väntat moderaten Pär Palmgren, vice ordförande blev Sverigedemokraten Ulf Erlandsson, och andre vice blev socialdemokraten Lena Wallentheim.

De politiska partierna i Hässleholm

Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och har tillsammans 15 platser i kommunfullmäktige.

Centerpartiet ingår i det rödgröna blocket tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sammanlagt har 30 platser.

Det tredje blocket består av Sverigedemokraterna och det lokala partiet Folkets väl, som tillsammans har 16 platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista