Ängelholm

Lång väntan på apotekarlegitimation för nyanlända

2:27 min

Det råder brist på apotekare i landet men de nyanlända med en apotekarutbildning från sitt hemland har inte kunnat testas. Hittills har det inte funnits något prov färdigställt efter att Socialstyrelsen gjorde om sitt system.

Det är frustrerande att bara sitta och vänta menar Maher Alnouri i Ängelholm.

– Vi vill verkligen börja jobba, och kämpar på. Men det hjälper inte oss för det funkar inte utan legitimation, säger han.

Maher Alnouri är idag anställd som apotekstekniker. Men det är stora skillnader i lön på apotekstekniker och apotekare menar Maher som i hemlandet Syrien hade ett eget apotek, han hade jobbat som apotekare i 8 år innan han kom till Sverige. 

Maher hade stora ambitioner när han var färdig med sin SFI. Han skulle snabbt se till att få sin apotekarlegitimation för att kunna fortsätta jobba med det han är utbildad som. Men i närmare ett år har Maher och andra nyanlända apotekare fått vänta på kunskapsprovet, för det har inte funnits något prov att göra efter att socialstyrelsen gjorde om det gamla systemet för att testa de nyanländas kunskaper. 

På Socialstyrelsen menar man att man lagt över uppdraget att ta fram ett prov för den här gruppen på Uppsala Universitet, och att de i sin tur behövt den här tiden för att ta fram provet.

Nu, närmare ett år senare finns ett prov klart. De som väntat länge på att få göra provet får nu cirka två månader på sig att läsa in alla delar. De fick nämligen i samband med datum för provtillfälle också reda på innehållet. 

Det första provtillfället är i slutet på april. Orimligt att läsa in alla dessa ämnen på så kort tid menar Maher och flera med honom.

Men Erik Magnusson, tillförordnad avdelningschef på avdelningen behörighet och stadsbidrag på Socialstyrelsen kommenterar det så här:

– Vår önskan har varit att få det här på plats så fort som möjligt. Men sedan har Uppsala Universitet som håller i det behövt den här tiden för att kunna ta fram ett så kvalitativt prov som möjligt.

Det är också många som reagerat på att det bara kommer att finnas hundra platser för nyanlända apotekare som vill göra provet. Blir det fler än hundra personer som vill skriva provet så kommer man att dra lott om platserna. Men lottdragningen om platserna till provet är något som Erik Magnusson inte känner till.

– Jag känner inte till det. I vårt avtal med Uppsala Universitet preciseras inte antalet platser. Vi har i så fall ett intresse av att öka antalet platser. Jag kan inte säga annat än att det här kommer att tas upp med universitetet. Vi vill att så många som möjligt ska kunna göra provet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista