Skåne

Svenskar nobbar USA

1:58 min

Nu pratar resebolag om en Trumpeffekt som gör att svenska turister nobbar USA som destination.

Som Ekot kunde berätta i veckan visar Novus opinionssiffror att svenskar ogillar Donald Trump. Presidentens impopularitet visar sig också genom att svenskar väljer bort USA som turistmål när de bokar resor.

– Vi märker ju naturligtvis att intresset för resor till USA har minskat sedan han installerades, säger Tommy Swanson, som är arrangör i Osby och specialiserad på USA sedan decennier.

– De senaste fyra veckorna kan vi se ett stort tapp, framförallt till New York. Lite mindre till övriga USA. Ungefär tio procent för USA som helhet men 40 procent ner för New York, säger Magdalena Öhrn, som är informationschef på Ving.

De är båda överens om varför svenskar nobbar att flyga till USA för att turista.

– Det beror på Trumps attityd till omvärlden och till det mesta, säger Tommy Swanson.

– Jag tror ju att det är en Trumpeffekt. Det är ju mycket som händer i omvärlden och jag tror inte att människor tycker att det känns obehagligt att resa till USA. Jag tror inte att man är rädd utan det kanske handlar om en protest mot en ny president, säger Magdalena Öhrn.

De framhåller också att det ser osäkert ut i fortsättningen.

– Det är möjligt att det här bara är tillfälligt men just nu kan vi se det här, säger Magdalena Öhrn.

– Sedan beror det naturligtvis på politiken om han lugnar ner sina uttalanden eller om det eskalerar. Det är svårt att säga. Jag tror att de närmaste månaderna blir fortsatt lite tveksamma, säger Tommy Swanson och fortsätter.

– Det påverkar resandet till USA på olika vis. Dels har vi hans immigrationslagar. De påverkar inte resandet för svenskar men på det sättet som han genomför det så skrämmer det upp folk. Men sedan är det hans allmänna attityd som ju inte är särskilt positiv. Jag kan inte säga någonting under de här 40 åren politiskt i USA som har påverkat resandet. Deras politik normalt sett stör inte den normale resenären, säger Tommy Swanson.

– Om det här nu är en Trumpeffekt så är det i alla fall första gången så länge jag har jobbat i resebranschen som en president påverkar på det här sättet, säger Magdalena Öhrn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista