Vin 2
1 av 6
Ronny Persson är gårdens vinmakare. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Karin Birch och Jörgen Persson
2 av 6
Karin Birch och Jörgen Persson driver vingården i Åhus. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Vin 1
3 av 6
I vineriet behöver man kunna sin kemi. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Vin 3
4 av 6
Vinet jäser i tunnorna. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Vin 4
5 av 6
I den här maskinen pressas vindruvorna för att klämma ut safterna. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Vin 5
6 av 6
Vinet kan även lagras i tunnor gjorda av ek. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Åhus

Vingården i Åhus - en av flera skånska vinodlingar

Vinmakaren Ronny Persson om sin process
5:14 min

Runtom i Skåne finns det flera stycken vinodlingar. Vingården i Åhus väntar just nu på att vindruvorna ska börja blomma, men i vineriet är det full rulle.

Karin Birch och Jörgen Persson driver vingården i Åhus. Tillsammans med sina abonnenter, som kan hyra en eller flera rader för odling, odlar man vindruvor och tillverkar sedan vin.

– Vi håller på med vinterbeskärningen, där man klipper bort allt onödigt och sparar det som ska ge skörd, säger Jörgen Persson.

Sverige upplevs kanske inte som ett vinland på samma sätt som Frankrike, Spanien eller Italien, men med rätt förutsättningar går det att skörda en hel del vindruvor.

– Det är inte enkelt, man får ha tur med vädret. Man ska också ha bra plantor och rätt sort, säger Karin Birch.

Inne på vineriet hittar vi Ronny Persson, som är gårdens vinmakare. Han har på sig en vit läkarrock för att skydda vinet, men också för att skydda sig själv från stänk från rödvinet.

Ronnys process är lång och noggrann. Första ska druvorna avstjälkas. Därefter pumpas druvorna vidare till en press, där de ska pressas på sina safter. Efter att ha suttit i rostfria kärl är det sedan dags för jäsningen.

– Jäsningen tar mellan en och tre veckor beroende på temperatur och hur hög alkoholhalt det ska ha. Vi jäser alltid ut det till ett torrt vin som ligger mellan 12 och 14 procent i alkohol, säger Ronny Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".