Tusentals sjukskrivna på grund av relationsvåld

1:30 min

Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökar och den bakomliggande orsaken till att personen mår dåligt kan vara våldsutsatthet.

Våld i en nära relation orsakar psykisk ohälsa och så många som 11 000 årligen blir sjukskrivna - där grundorsaken är våld. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

På Försäkringskassan arbetar man nu aktivt med att hjälpa de våldsdrabbade.

– Om vi har en person är våldsutsatt eller lider av tidigare våldsutsatthet kan vi samordna åtgärderna, säger Julie Jacobsson som är verksamhetsutvecklare och den som ansvarar för Försäkringskassans arbete mot relationsvåld

Hon vill att våldsutsatta ska känna att de kan berätta om det:

– Om man berättar om det kan man få hjälp. Det på verkar inte rätten till sjukpenning

I Försäkringskassans uppdrag ingår att motverka våld i nära relationer, och det är en del av myndighetens jämställdhetsuppdrag

Man har metodstöd och utbildar handläggare i att våld ser ut på olika sätt.

I vissa fall kan våld påverka ersättningen. Som när en förälder är våldsutövare och inte betalar underhåll.

Underhåll ska föräldrar komma överens om, men det finns också underhållsstöd som Försäkringskassan betalar ut, i de fall när den andra föräldern av olika anledningar inte betalar.

 – Våldutsattheten kan direkt påverka rätten till underhållstöd. Då förstår vi att de här föräldrarna inte kan föra en dialog kring barnets behov och då går Försäkringskassan in och betalar underhållsstöd.

Om man får kunskap om att det är våld som orsakat ohälsan så kan det ge bättre rehabilitering, säger Julie Jacobsson.

– Det är viktig information för att ge rätt hjälp, allra mest till vården – men också för oss som har i uppgift att samordna rehabiliteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista