Kristianstad

Gamlegårdens arbetslöshet oroar

2:02 min

Under de senaste decennierna har andelen personer som jobbar på Gamlegården i Kristianstad sjunkit. På torsdagen var det ett möte om integration.

Området är det enda av Sveriges 15 mest utsatta stadsdelar där sysselsättningen försämrats, till skillnad från till exempel Herrgården i Malmö eller Rinkeby i Stockholm.

Det här visar en granskning som DN gjort av andelen förvärvsarbetande i landets så kallade Urban 15-områden. Från 1997 och fram till idag har andelen personer som jobbar stigit i nio utsatta stadsdelar, i fem har utvecklingen stått stilla och på Gamlegården i Kristianstad har det alltså varit en försämring.

På Gamlegården ligger sysselsättningen på mellan 30 och 40 procent. Som jämförelse kan nämnas att den siffran för landet som helhet är nästan 80 procent.

Merete Tillman är förvaltningschef på Kristianstads arbete- och välfärdsförvaltning.

– Det vi ser är att Kristianstad har tagit emot väldigt många nyanlända under flera år som har en benägenhet att hamna på Gamlegården och att det därigenom är många som är nya i landet och har en längre väg till arbetsmarknaden. Där har vi inte fått effekt av de insatser vi gjort. De som får arbete har en benägenhet att flytta. Då flyttar de som inte har anställning in och då sjunker sysselsättningsgraden på området, säger Merete Tillman.

– Jag blev förvånad faktiskt för vi har ju följt utvecklingen vad gäller försörjningsstöd. Kopplingen mellan försörjningsstödet, sysselsättning och arbete är påtaglig och vi har haft ganska kraftig sänkning av utbetalningarna av försörjningsstödet, säger Radovan Javurek (L), som är ordförande för arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad.

Han berättar tillsammans med arbete- och välfärdsförvaltningens chef Merete Tillman vad de vill göra åt situationen.

– Det är klart att vi måste jobba för att höja sysselsättningsgraden på det här området. Det är inte acceptabelt att det ligger så lågt, säger Merete Tillman.

– Det möte vi har haft här idag vittnar om att det finns ett enormt engagemang. Både från de professionella och allmänheten. Det är alltid ett långtidsprojekt att bygga bort segregationsproblemet men jag har stora förhoppningar om att vi kommer att kunna klara av det nu när den här byggboomen kommer, säger Radovan Javurek.

På torsdagen var det ett möte på Gamlegården om integration. Arrangörerna och integrationssamordnarna Lovisa Gentz Ahl och Linda Edvardsson svarade efteråt bland annat på frågorna om Gamlegårdens arbetslöshet och vad de har på gång framåt.

– Det är inte en myndighet som kan bryta en sådan trend utan det behövs ett helhetsgrepp, säger Lovisa Gentz Ahl.

– Det är ett fantastiskt engagemang från privatpersoner, föreningar och ideella organisationer som visar att man vill jobba med integrationsfrämjande aktiviteter inom Kristianstads kommun, säger Linda Edvardsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista