Nöbbelöv

Dramatiska timmar när hunden Kinna räddades ur stenröset

6:25 min

Hunden Kinna försvann i tisdags. I går hittades hon under ett stenröse och en lång räddningsaktion drog i gång. Efter fyra timmar var Kinna fri.

Kinna, en korsningstik mellan Jack Russel och dansk-svensk gårdshund, försvann från sitt hem på tisdagen. Efter ett dygn trodde inte husse Peter Nilsson att han skulle få se sin hund i livet igen.

- Antingen tänkte jag att en grävling eller rävhona med ungar bitit ihjäl henne eller att någon stannat till med en bil och stulit henne.

Husdjurshjälpen, en efterlysningsgrupp på Facebook, kontaktades och därifrån gavs rådet att lägga ut något klädesplagg eller en filt som hon kände igen doften av, på platsen där hon senast synts till.

Peter Nilsson tog bilen tillsammans med Kinnas son, Bausi, och hoppades att Bausi skulle kunna hjälpa till att hitta Kinna. När de kom till det stora stenröset hörde han ett svagt gnyende, men var först osäker på om det verkligen var hans hund eller om det var den starka vinden som spelade honom ett spratt.

Men det var verkligen Kinna. Djupt inne i röset satt hunden instängd. Flera frivilliga gav sig in i räddningsarbetet, där det gällde att försiktigt flytta på stenarna. Risken fanns att någon sten skulle falla ner och krossa hunden.

En räddningsaktion drog i gång med räddningstjänsten, privatpersoner och en traktor. Efter fyra timmars försiktig förflyttning av stenar kunde Kinna komma loss.

Kinna var lite trött efter äventyret, men vid gott mod, om än törstig och hungrig.

- Hon är ju väldigt frusen också av sig, tillägger Peters mamma Gunnel. Och det var ju kallt...

Kinna själv leker glatt med Bausi och springer runt som ett litet kvicksilver, dagen efter den stora räddningsaktionen. Hon tycks helt oberörd av all dramatik som hon orsakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista