Skylt från kvinnojouren. Arkivbild: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Arkivbild: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Sverige

Bostadsbristen drabbar kvinnojouren i Hässleholm

1:26 min

Den svenska bostadsbristen slår extra hårt mot utsatta kvinnor som ska slussas ut från landets kvinnojourer. Idag är bostadsproblemet en av de absolut största frågorna för kvinnojourerna

Detta visar en enkätundersökning som Alvakvinnojour gjort med 83 kvinnojourer runt om i landet. Av dem säger 62% att de under det senaste åren har haft 3 eller fler kvinnor som bott längre än nödvändigt hos dem på grund av svårigheter att hitta ny bostad på annan ort än hemkommunen.

- Det är ju jättesvårt för alla att hitta en bostad och det blir extra svårt med tanke på att de flesta kvinnor som bor här inte har jobb utan lever på försörjningsstöd, säger Susanne som jobbar som jourassistent på kvinnojouren i Hässleholm.

Susanne berättar också att ett nytt problem som uppstått på grund av bostadsbristen är att utsatta kvinnor ibland tar sig till sociala medier i letandet efter någonstans att bo, där chansen att upptäckas och utnyttjas ökar markant.

– För det första känns det farligt att lägga ut sina namn i en facebookgrupp, sen är det dessutom många som blir lurade, säger Susanne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista