Poliser på perrongen i Hyllie där stängsel sattes upp för gränskontrollerna. Foto: Johan Nilsson/TT
Poliser på perrongen i Hyllie. Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne

Alliansen och SD kör över det rödgröna styret

"Staten måste upp till bevis, vi kan inte vänta längre"
3:40 min

Den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna körde i dag över det rödgröna styret, när frågan om att kräva ersättning från staten för gräns- och id-kontrollerna behandlades på regionstyrelsemötet.

Från början är det ett initiativärende som Liberalerna lämnade in i höstas, där partiet ansåg att regionen borde kräva pengar från staten via Justitiekanslern, JK. Pengarna skulle ersätta de förlorade intäkterna i samband med gräns- och id-kontrollerna.

Regeringen har sedan tidigare lovat ersättning på drygt 40 miljoner kronor för faktiska kostnader som för till exempel vakter, men alla är överens om att regionen förlorat mer än så. Skånetrafiken har förlorat över 100 miljoner kronor i intäkter, när resandet över Öresundsbron minskat med sju procent.

De rödgröna styret ville i höstas avvakta med att ta ärendet vidare till JK, och även idag på mötet ville man fortsätta avvakta. Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, är rädd att ett krav skulle leda till att diskussionerna med regeringen stannar av.  

– Om två parter inte är överens och den ena parten väljer att gå in i rättsprövning så avstannar ju alla förhandlingar och diskussioner, säger han.

Men behöver inte Region Skåne och Skånetrafiken de här pengarna?

Jo, det gör vi och det är ju det vi arbetar för, men det vi behöver arbeta främst med nu är att öka resandet över Öresund. Vi behöver skapa en bättre lösning med gränskontrollerna. Det är oerhört opraktiskt, med en kontroll på Kastrup och en i Hyllie. 

Men alliansen och SD röstade alltså igenom att regionen nu ska skicka sina ersättningskrav till JK.

– Nu måste staten upp till bevis, vi kan inte vänta längre. JK har tidigare uttalat sig positivt om möjligheten, när gränskontrollerna infördes. Sedan är det en statlig myndighet, så det är alltid svårt att sia om vad det blir. Men jag har gott mod om att vi ska få pengar, säger Gilbert Tribo (L), som var den som från början reste kravet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".