Öresundsbron i solnedgång
Turister på båda sidor Öresundsbron erbjuds mer hållbar turism i sommar, med bussturer till mer okända naturpärlor. Men hittills har intresset för varit svalt. Foto: SVT Bild

Tv-serier som Bron kan vara på väg bort

Joakim Rang Strand: Visst kan man känna en viss mättnad
3:19 min

De skandinaviska kriminal-serierna, som brukar kallas för "nordic noir", är på nedåtgående. Det menar i alla fall den brittiska tidningen The Guardian. Men stämmer det?

Många skandinaviska tv-serier, som till exempel dansk-svenska "Bron", har varit otroligt framgångsrika. Men nu är de på nedåtgående, menar The Guardian.

Man är kritisk till hur man internationaliserar de här serierna och gör engelskspråkiga upplagor och nya versioner.  Serien Bron fick till exempel en motsvarighet i "The Tunnel", som handlar om tunneln mellan Frankrike och Storbritannien. Och det finns ytterligare en Mexikansk-Amerikansk version som heter "The Bridge".

– Det är ingen problem för oss. Det är tråkigt för dem att de inte får se originalet, för kopian blir ju oftast blekare, säger Joakim Rang Strand som är produktionschef på Film i Skåne och jobbar med tv-serien Bron.

Något annat som kritiseras är sättet att finansiera produktioner, genom att ta in flera olika länder.

– Om det är uppenbart att serien är konstruerad för att hitta pengar, då har man ett problem,

Men han tror inte att genren "nordic noir" är på väg bort.

– Visst kan man känna en viss mättnad. Samtidigt är det spännande att utforska de mörka sidorna av människorna. Jag tror alltid att vi kommer komma tillbaka till det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".