Ängelholm

Bristerna på asylboendet Valhall Park ska ses över

1:34 min

Valhall Park i Ängelholm är ett av Migrationsverkets boenden som kommer att få ta emot asylsökande från de privata boendena när de läggs ner. Men finns  det kapacitet för det?

Frågan är om det finns resurser att ta emot fler asylsökanden när boendet sedan starten varit kantat av problem.

Knappast, säger Mats Holm, en av volontärerna som är på boendet flera gånger i veckan.

– För att utrycka det försiktigt så finns det bättre boenden i Sverige, säger han.

Flera gånger i veckan är Mats Holm och de andra volontärerna på asylboendet. Han och hans fru undervisar de asylsökande i svenska. Och de kommer många av de boende nära.

I januari förra året flyttade de första asylsökande in på Valhall Park. Det skulle bli Sveriges bästa asylboende sa platschefen då. Men redan efter ett par månader ramlade det in protester från de asylsökande, protester som Helsingborgs Dagblad bland annat skrev om. Då lovade man från migrationsverkets sida att problemen hade åtgärdats. Men nu ett år senar menar de boende att samtliga problem som då togs upp är kvar. Det har till och med tillkommit områden där de boende upplever missnöje.

De vi har pratat med vill inte ställa upp i radio, men berättar gärna. Det handlar om att maten tar slut och inte räcker till alla, att personalen inte är synlig utan sitter inne på receptionen bakom en låst dörr, och att viktig post försvinner, eller delats ut till fel person. Det här är en bild som Mats Holm och de andra volontärerna känner igen.

Kritiken om att post försvinner eller hamnar hos fel person och att personalen inte är synlig för de boende får Håkan Klein, enhetschef på Migrationsverket att reagera.

– Det får absolut inte hända. Har posten kommit till boendet så ska den delas ut till rätt person. Dessutom har vi anställt personal för att de ska vara synliga och röra sig bland de boende. Det ingår inte i deras arbetsuppgift att bara sitta inne på kontoret, säger han.

Att maten ofta tar slut och inte räcker till alla kommenterar han så här:

– Vi beställer mer mat än det finns personer på boendet, för det ska finnas möjlighet till efterportioner. Det får inte hända att maten tar slut, säger Håkan Klein.

Migrationsverket har alltså beslutat att lägga ner flera privata asylboenden, däri bland Bert Karlssons boende i Hemmeslöv som drivs av bolaget Jokarjo AB. Och från det boendet hamna många just här på Valhall Park.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista