Anna-Karin Edberg
Anna-Karin Edberg, professor vid Högskolan Kristianstad är en av de som skrivit under debattartikeln. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Skåne

Sjuksköterskor tvingas avsluta utbildning

Många sjuksköterskor får inte ledigt av sina arbetsgivare för att specialistutbilda sig inom vård av äldre. Larmet kommer från landets högskolor.

Det är i en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle som företrädare för 13 lärosäten, bland andra högskolorna i Kristianstad och Malmö och Lunds universitet, som slår larm om sjuksköterskor som vill specialistutbilda sig inom geriatrisk omvårdnad.

Enligt artikeln hoppar hälften av sjuksköterskorna av under utbildningens första termin och den viktigaste orsaken är bristande stöd från arbetsgivaren. Eftersom det blir svårt att studera och jobba samtidigt hoppar många av sin utbildning.

"Ingen arbetsgivare kan väl tänka sig att personalen ska klara av en avancerad utbildning på magisternivå parallellt med det ordinarie arbetet", står det bland annat i debattartikeln som avslutas med:

"Ansvariga politiker och ledare i vården av äldre måste inse att det inte bara handlar om att få tillräckligt många händer i vården av äldre, vi behöver också få tillräckligt många som har specialistkunskap och förmåga att leda arbetet att möta de multisjukas komplexa behov".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".