På Norretullskolan i Kristianstad bedrivs undervisning i paviljonger på skolgården.
Norretullskolan i Kristianstad är en av skolorna som valde att behålla originalprovet Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Kristianstad

Niondeklassare om läckan: "Jag fick provet i natt"

Elever på Norretullskolan om provläckan
2:02 min

Idag har niondeklassare över hela landet skrivit nationellt prov i svenska, ett prov som hade läckt ut på sociala medier. Men elever och rektorer menar att det inte haft någon betydelse.

Det var under gårdagen som ett antal elever i Skåne och Västsverige slog larm om att den tredje delen av niornas nationella prov hade läckt ut på sociala medier.

Skolverket meddelade senare att det var upp till rektorerna på varje enskild skola att besluta ifall man skulle byta ut det läckta provet eller inte.

När Sveriges Radio Kristianstad ringde runt till rektorerna i regionen visade det sig att få valt den möjligheten.

– Vi har pratat med våra elever och litar på dem. Just i svenska så påverkar det inte resultatet, säger Matthias Dettman, rektor för Rönnowskolan.

 – Vi har använt originalprovet. Vi har inga elever här som signalerat att de har sett det andra, säger rektor Marcus Svensson på Sånnaskolan.

Även på Norretullskolan har man valt att behålla det ordinarie provet. Trots att flera av eleverna uppger att de har sett vilket ämne det handlar om.

– Jag fick bilder av provet på Snapchat, säger Wilma Bengtsson.

Men att det skulle ha haft någon betydelse i slutändan, det menar eleverna inte stämmer.

– Du kan inte bli bättre på att skriva på så kort tid, säger Linus Söderstjärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".