Cyklist i Malmö.
Katalina Malm tycker att det känns pinsamt med cykelhjälm. Foto: Molly Berggren
Skåne

Många cyklister skippar fortfarande hjälmen

36 procent av skåningarna använder hjälm när de cyklar. Men i Malmö är det bara 13 av hundra vuxna cyklister som använder hjälm. Det visar en undersökning som NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, gjort.

Ute på stan i Malmö fanns det olika skäl till att inte använda hjälm.

– När man kommit i en viss ålder och kanske känner att jag ser lite pinsam ut. Man känner sig som ett barn kanske, säger Katalina Malm.

NTF har intervjuat 3 500 cyklister om hjälmanvändning. Var femte tillfrågad uppgav att det skulle krävas en lag för att få de som inte använder hjälm idag att börja använda hjälm.

Tony Abbas kommer cyklande på Malmös gator med sina hörlurar och tycker inte att han kan ha cykelhjälm över hörlurarna. Det ska till mycket för att få honom att sätta på sig en hjälm.

– Att jag får betalt för att använda det. Tyvärr, men det är ärligt.

En som däremot använder cykelhjälm är Sanna Sjöblom, som tycker det känns tryggast att använda hjälm.

Hur länge har du använt cykelhjälm?

– Egentligen sedan jag började ta CSN, för tyckte jag att jag började investera för mycket i mitt huvud för att inte använda cykelhjälm.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista