Sverige

Nya siffror: Allvarliga bristningar vid förlossningar minskar

1:14 min

Enligt ny statistik från Socialstyrelsen minskar antalet allvarliga bristningar vid förlossningar jämfört med 2014 - sett till hela landet. Däremot är det stor skillnad mellan länen. I Stockholms läns landsting har skadorna tvärtemot ökat i antal.

De nya siffrorna visar att 5,3 procent av förstföderskorna och 1,3 procent av omföderskorna fick bristningar i bäckenbotten som drabbar ändtarmsmuskeln under 2015 - en minskning från 2014 då motsvarande siffror var 6 procent respektive 1,5 procent. 

– Fram till mitten av 2000-talet steg andelen allvarliga bristningar vid vaginal förlossning, med kulmen 2004 då 7 procent av förstföderskorna drabbades. Därefter har vi sett en liten minskning, även om det är små förändringar, säger Ellen Lundqvist, statistiker vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Men det är stora skillnader i landet. I Stockholms läns landsting är det 7,3 procent som får allvarliga förlossningsskador, jämför med 2,4 procent i Norrbotten.

– Vi tror att anledningen främst är att man är olika bra på att hitta skadorna, att kvinnornas riskfaktorer kan skilja sig mellan de olika landstingen, dessutom är man olika bra på att arbeta förebyggande när det gäller bristningar vid förlossning, säger Olof Stephansson, sakkunnig vid Socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Förhoppningsvis kommer trenden fortsätta att minska. Regeringen har nu en riktad satsning på kvinno- och förlossningsvård som kommer att pågå fram till år 2019. I den finns det tydliga direktiv om att bli bättre på att förebygga, diagnostisera och behandla förlossningsskador. 

– Tittar man på förekomsten av bristningar över landet så ser man nu för första gången att det minskar, så jag tror och hoppas att det här är början på en minskande trend i förlossningsskador, säger Olof Stephansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista