Sven-Erik Magnusson är död

5:19 min

Musikern och tonsättaren Sven-Erik Magnusson har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han blev 74 år gammal.

– Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg, säger sonen Oscar Magnusson i ett pressmeddelande.

Sven-Erik Magnusson var musikern som älskade att sjunga och sångaren som var så musikalisk att han själv blev tonsättare. Framför allt var han Sven-Ingvars förkroppsligad; den ende bandmedlemmen som fanns kvar under alla de 60 åren som Sven-Ingvars bestått.  

- Han var en stor idol och anledningen till att jag började sjunga,

Det är många som minns Sven-Erik Magnusson idag. Bland annat Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson.

- Jag har haft honom som idol sen jag var 12 år gammal. Han var anledningen till att jag började sjunga, säger en märkbart berörd Olle Jönsson till P4 Kristianstad.

Lasse Stefanz-sångaren stod på scen tillsammans med idolen Sven-Erik Magnusson för två somrar sen.

- Han var precis lika bra då som 50 år tidigare, säger Olle Jönsson.

Sven-Erik var den begåvade klarinettisten i Slottsbrons Musikkår som i mitten av 1950-talet mötte swingpjatten Ingvar Karlsson, började lyssna på Elvis och bytte klarinett mot elgitarr. Det blev ett vägval i livet för den unge målaren som fick tjänstledigt från bruket, eftersom hans arbetsgivare inte trodde att musiken skulle gå att leva på.  

Tillsammans med trummisen Sven Svärd bildades Sven-Ingvars med den första kontrakterade spelningen i Segmons Folkets Hus 1956. 

Genombrottet med "Te dans med Karlsta-töserna" följdes sen under 1960-talet av ett pärlband av stora hits som Sven-Erik fortsatte att sjunga för en ständigt föryngrad publik, samtidigt som repertoaren breddades och förnyades. 

Med titeln "Mer glöd än någonsin" satte bandet upp en krogshow lagom till 50-årsjubileet och bandet spelade för en entusiastisk publik på Hultsfredsfestivalen 1991. 2016 blev bandet också invalt i Music Hall Of Fame.

Med åren blev Sven-Erik också allt mer intresserad av poeter som Gustav Fröding och Nils Ferlin. När radiopubliken i Värmland sommaren 2016 röstade fram den mest älskade Sven-Ingvarslåten genom tiderna så var det Sven-Erik Magnussons egen tonsättning av Gustaf Frödings text "Anita" som vann omröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista