Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Emma Hansen och Oskar Nilsson
1 av 3
Emma Hansen och Oskar Nilsson är två av gymnasieeleverna som informerar om nätkränkningar. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Information om kränkningar Osby
2 av 3
Under lektionen fick eleverna ta ställning till olika påståenden om kränkningar på internet, sociala medier och deras egna vanor. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Rektor Ingrid Ullsten Parkskolan Osby
3 av 3
Ingrid Ullsten är rektor på Parkskolan i Osby. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio
Osby

Gymnasieelever hjälper yngre mot kränkningar på nätet

Rektor Ingrid Ullsten: Vi måste bli bättre
3:35 min

Kränkningar och personliga påhopp kan komma från alla möjliga håll, och ofta kan personerna som skriver kränkande saker vara skyddade av sin anonymitet.

Parkskolan i Osby har valt att försöka motarbeta nätkränkningar, och till sin hjälp har man gymnasieelever från Ekbackeskolan. 

En del av det arbetet består av att hålla egna lektioner tillsammans med högstadieeleverna på Parkskolan, där de får delta i lekar och övningar där de måste ta ställning till olika påståenden angående internet, sociala medier och sina egna vanor.

Redan förra året fick eleverna på Parkskolan svara på en enkät om kränkningar på nätet. 77 elever i årskurs 7-9 deltog i enkäten.

Det vi uppmärksammade mest var att man inte vände sig till vuxna och inte heller gör någonting åt det när kamrater kränks på nätet

Närmare en tredjedel av eleverna upplevde att de blivit kränkta via mobil, dator eller surfplatta någon gång under den terminen. Tio elever erkände att de kränkt någon annan under terminen.

Hälften av eleverna hade sett någon annan bli kränkt, och nästan hälften svarade dessutom att de inte gjorde någonting åt det.

– Det vi uppmärksammade mest var att man inte vände sig till vuxna och inte heller gör någonting åt det när kamrater kränks på nätet, säger Ingrid Ullsten, rektor på Parkskolan.

Oskar Nilsson och Emma Hansen är två av gymnasieeleverna som jobbar med projektet.

– Det är olika beroende på vilka sociala medier man är på. På Facebook eller Twitter upplever jag att det är mycket mer vanligt med hat, säger Oskar Nilsson.

Emma Hansen instämmer.

– Nu när vi har jobbat med detta har jag fått upp ögonen för hur vanligt det faktiskt är, säger Emma Hansen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".